Idretten og frivilligheten er hjørnesteiner i lokalsamfunnene og på mange måter det sosiale limet i samfunnet. Nordmenns deltakelse i idrett og frivillighet ligger helt i verdenstoppen. Dette er en av årsakene til at tilliten mennesker imellom er så høy i Norge. Denne tilliten bygger på møtene mellom mennesker i de små fellesskapene, enten det er i korpset, menigheten, friluftsliv, fotballaget eller frivilligsentralen. Idrett og fysisk aktivitet har også stor betydning for folkehelsen.
Flotte ord. Såpass flotte at jeg en liten stund skulle ønsket jeg hadde laget manuset selv, men sannheten er at det er hentet fra Høyres partiprogram for 2021-25. Det er langt fra fagre ord til praksis, men jeg tenkte uansett at det kunne være greit å ta en sjekk av alle partiprogrammene for å se hvilke løfter de kan gi idrettens to millioner medlemmer i Norge. Bare i Nes er det hele 9000 medlemmer i Idrettslag. Jeg var spent på om jeg fikk meg noen gledelige overraskelser som ville endre hva jeg vil forhåndsstemme til uka. Før gjennomgangen av idrettsavsnittet i alle partiprogrammene er det vel ingen hemmelighet at jeg var fast bestemt på å stemme Arbeiderpartiet, men de har mildt sagt en vei å gå med tanke på idrett og folkehelse de også. Litt enkelt å flåsete kan jeg beskrive egen opplevelse av velgere innen idretten på følgende måte: AP: nei dette må vi sette ned et utvalg og utrede før vi legger utredningen i skuffen og tar den opp igjen om 4 år. Høyre: dugnad? Nei, min tid er for dyrebar for slikt, men jeg kan gjerne betale noen kroner for å slippe. FrP: dugnad? Helst ikke, men da må det garanteres at det kun kommer meg selv eller mitt barn til gode. SP: fotballbaner er potensiell dyrkbar jord, så det må være bedre å få unga inn i 4H eller ulvejakt. SV: vi bruker stoppeklokken slik at alle er sikret lik spilletid, så deler vi poengene likt til høsten. Venstre: opptatt av mangfold, men i overkant hårsåre. KrF: Guds hus er vårt klubbhus, og de har vi i overkant mange av. Dyre å drifte er de også.
Jeg har samarbeidet med veldig mange flinke og engasjerte folk fra forskjellige partier i både idrettslag og idrettsråd, og vi har klart å legge politikk til side og jobbet til idrettens beste. Jeg ville utvilsomt stemt både Rødt og MDG før Frp ville fått min stemme, men jeg hadde allikevel stor glede av å samarbeide og jobbe med Liv Gustavsen i Nes Idrettsråd for noen år siden. Liv har tidligere vært veldig engasjert og dyktig i idretten, og selv om jeg er helt uenig i det meste hun står for politisk, så lar jeg meg fortsatt imponere over engasjementet i politikken. Lokalpolitikere er utvilsomt ildsjeler på linje med frivillige i idrett og kultur.
Kanskje er idretten det samlende temaet politikerne trenger nå i innspurten av valgkampen. Med to millioner medlemskap, hvorav 1,1 millioner kan stemme ved valget, skulle man jo tro at Idretten var viktig for partiene, men faktum er vel heller at ikke en eneste politiker eller parti har snakket en eneste setning om idrett og idrettens posisjon i dette valget. Ikke før landslagssjef Ståle Solbakken tidligere i uken turte å ta debatten som både fotballpresident og idrettspresident burde tatt for lenge siden. Tiden er overmoden for at vi får en egen Idrettsminister i Norge. Kanskje et eget idrettsparti også. Vi skal selvsagt passe på å ikke ødelegge all den fine aktiviteten ved å blande idrett og politikk, men vi trenger en minister som følger opp dette viktige området. Arbeidsinstruksen følger her i form av en fin blanding av de partienes partiprogram. Idretten er vår største frivillige organisasjon, og folk i alle aldre over hele landet tilbys aktiviteter og fellesskap. Idrett skaper engasjement og begeistring og gir økt livskvalitet, trivsel og gode oppvekstvilkår i bygd og by. Idretten er en unik arena for integrering, folkehelse, sosial utjevning og likestilling. Den er demokratisk og selvstendig. Alle idrettens frivillige fortjener en ekstra innsats, for å støtte opp om arbeidet med å inkludere barn og unge. Når folk selv velger å bruke tid på frivillig arbeid, gir de av seg selv til andre og de får også mye tilbake. Det skaper samhold, tilhørighet, engasjement og gode relasjoner mellom mennesker. Mange oppgaver har frivillige og ideelle mye bedre forutsetninger for å løse enn det offentlige virksomheter har. E-sporten mangler i dag lokaler, og vi vil derfor at flere offentlige bygg skal stilles til rådighet for samlinger. God idrettspolitikk er god folkehelsepolitikk. Det må bygges flere idrettsanlegg for å sikre økt aktivitet i befolkningen og imøtekomme idrettens behov. Offentlige midler som brukes på idrett, bør primært brukes på barne- og ungdomsidrett. Toppidretten skal være egenfinansiert, slik at den ikke trekker offentlige midler vekk fra breddeidrett. Idrett har store ringvirkninger på mange områder. Folkehelse generelt, rusarbeid, forebygging, rehabilitering, integrering og skolearbeid kan nevnes.
Det blir spennende å se hvor mye av dette de har klart å følge opp om 4 år. Jeg er født naiv og optimist, så jeg har trua. Godt valg.