«Det vi er enig om holder oss sammen. Det vi er uenig om bringer oss videre.» La oss håpe dette ordtaket gjelder ved valg av ny trasé for ny E16 også. Eller helt ny er den jo ikke, for jeg minnes vagt at jeg satt i kommunestyret da man landet nordlig trasé i 2003. Ut ifra det vi leser i en hel del lokalpatriotiske leserinnlegg fra forskjellige kanter av bygda om dagen, så ville kanskje det skapt minst støy om vi utsetter saken i 17 år til. Leserinnleggene sier derimot lite om hvor de enkelte foreslår å legge den nye vegen, kun hvor vegen i hvert fall ikke skal og bør legges, så om uenigheten bringer oss videre er jeg usikker på. Jeg stemte på nordlig trasé i 03, og ville nok stemt på korridor F dersom jeg skulle stemt denne gangen, men heldigvis skal beslutningen tas av folk som har langt bedre kunnskap om dette enn meg.
Det er gledelig å se at lokalpatriotismen er sterk og skaper engasjement både i Fenstad, i Skogbygda, på vakre Opakermoen, på Rød, på Neskollen, i Vestre Fenstad og på Årnes. Vegsaken binder grendene sammen på linje med skoledebatt, og det flotte og store engasjementet skaper et sterkt samhold og tilhørighet. Ja, kanskje med unntak av i bygdesenteret da, for der ser det ut til at innbyggerne er delt i meningene om veien bør legges i nabolaget for å vekke et sovende sentrum. Litt ironisk kan man kanskje si at de mangler en brobygger. Jeg har stor sans for både engasjement for grendene og uenigheter som skaper gode diskusjoner og utvikling, og har vel heller aldri sett på begrepet bygdedyr som noe negativt. Tvert imot. For sammenlignet med en del aktuelle saker og ytringer vi opplever på både idrettsarenaen og på sosiale medier om dagen, så er diskusjoner om vegtraseer en hyggelig meningsutveksling. Spesielt hverdagsrasisme og homohets er dessverre veldig aktuelt, og her bør vi vel ta oss i selv i nakken de fleste av oss. Vi må rett og slett våge å si ifra.
Man lurer jo egentlig mest på hvem disse menneskene som roper apekatt etter mørke fotballspillere er. Roper de etter medpassasjerer på bussen eller i køen på butikken også, og er de klar over oss voksne sitt ansvar som gode rollemodeller? Og er de egentlig noe bedre han eller hun som på sosiale medier lirer av seg morsomheter og påstander om utlendinger på snyltefest i Norge eller bistand som er skyld i boforholdene på norske sykehjem. Noen ganger er det bedre å holde kjeft, og fremstå som idiot, enn å åpne munnen og fjerne all tvil. Vi som leser og hører må derimot ikke tie og godta denne hverdagsrasismen.
Som fotballeder med noen år bak, men enda flere gode år foran meg, har jeg ofte tenkt på om jeg og vi har gjort nok for åpenhet, toleranse og forståelse rundt bakgrunn, livssyn, seksuell orientering og funksjonshemming. Svaret er nok dessverre nei. Garderobekulturen og språket både på banen og tribunen har nok ikke gjort det enkelt for noen å stå frem som homofil, verken i FUVO eller andre klubber. Men heldigvis har fotballen tatt tak og hatt fokus på dette i flere år, og man er nok mer bevisst på idrettens verdigrunnlag i dag. Målet må selvsagt være et klubbmiljø hvor alle kan føle seg velkommen og inkludert, og for å snakke for egen klubb, både tror og håper jeg vi er der nå. Til de vi eventuelt har oversett gjennom årenes løp, kan jeg ikke annet enn å beklage på vegne av både meg selv, klubben og fotballen.
Tilbake til trasevalg for E16. Det lureste vil kanskje være å legge vegen der den ikke skaper store forandringer for innbyggerne, og skal man følge dette rådet, må jo Nye Veier lande på korridor C med ei flott bro over Glomma ved Høie. Årnes-folk er jo ikke helt ukjent med å se opp til oss som kommer fra nord i bygda.